Пореден протест в защита на Кресненското дефиле – този път на площада в гр. Кресна. На 2 юни от 17:30 местните хора отново ще обявят исканията си за законен, природосъобразен и безопасен строеж на магистрала извън дефилето, както и за запазването на Е-79 като локален път!

Серията протести започна в началото на миналия месец, след като Министерството на регионалното развитие и благоустройството, под ръководството на министър Иван Шишков, издаде разрешително с предварително изпълнение за строеж на магистралата през Кресненския пролом. Последният такъв протест се състоя пред Агенция „Пътна инфраструктура“ в гр. София, на 25 май.

Повече от 25 години, активисти, природозащитници, еколози, местни хора и бизнеси, неуморно водят битка с държавата, за да защитят природата в дефилето и да спрат строежа на една потенциално опасна и незаконна отсечка от автомагистрала „Струма“. Строителството вече започна, и то при пълно незачитане на исканията на Европейската комисия и решенията на ЕС и Бернската конвенция.

 

 

 

 

 

by