Проектът EJOLT за екологична справедливост, отговорност и търговия [1], в който участва и Екологично сдружение За Земята, открива днес карта на екологичните конфликти Global Atlas of Environmental Justice, визуална и интерактивна интернет платформа на английски език, която дава информация за около 1000 екологични конфликта в цял свят. Картата позволява търсене и филтриране на конфликти според различните продукти, компания, страна и тип конфликт. С едно натискане на мишката, може да направите картина на състоянието на световната атомна енергетика, отпадъци или конфликти, свързани с водните ресурси, както и да научите къде местните общности се борят с компании от минната или химическата промишленост.

Можете да споделите създадената от вас карта на вашата интернет страница или фейсбук. Избрани карти ще се фокусират върху теми като добива на шистов газ, конфликти свързани с изграждането на мега инфраструктурни проекти, или конфликти водещи до насилие върху активни граждани.

 

На територията на България са отбелязани 17 конфликтни екологични зони, като основните проблеми са свързани с добивната промишленост (включително златодобива и старите уранови мини), сметища и инсинератори и големи инфраструктурни проекти като ски-зоната Банско в Пирин. [2]

Атласът е продукт на проекта EJOLT, финансиран от Европейския съюз. Над 100 души от 23 университета и неправителствени организации работещи по темата за екологична справедливост в 18 страни, част от които е и екологично сдружение За Земята, както и десетки независими сътрудници от целия свят, допринесоха активно за създаването на този огромен и ценен ресурс. Проекта се координира от професор Жoан Мартинез-Алиер и неговия екип от екологични икономисти от Университета в Барселона (ICTA-UAB).

“Атласът илюстрира как екологичните конфликти се увеличават по света, водени от нуждата за повече ресурси предназначени предимно за богатата прослойка на обществото, и средната класа, “ казва Мартинез-Алиер. “Най-силно засегнатите са бедните, маргинализираните и традиционните общности. Te обикновено нямат политическо влияние да си осигурят един здравословен живот в екологично чиста среда.” Над 2000 различни корпорации и финансови институции са причинители на тези екологични конфликти. Това включва много корпоративни и държавни структури от развитите страни, но се увеличава и процентът на новоразвиващите се икономики.

Докато картата подчертава доста смущаващи тенденции, като например факта, че корпорациите остават безнаказани за своите екологични престъпления и, че 80% от описаните случаи водят до загуба на поминък на местните общности, тя е също и вдъхновяваща. Измежду историите за опустошена околна среда и политически репресии на активисти, могат да бъдат намерени и много случаи на победа на екологичната справедливост. Има множество случаи на спечелени съдебни дела, спряни проекти, а понякога общите ресурси са възстановени. В 17% от случаите описани на картата екологичната справедливост възтържествува.

Атласът ще направи по-лесно намирането на информация, ще свърже групи, работещи по едни и същи въпроси и ще увеличи информацията за съществуващите екологични конфликти. Той може да бъде използван за учебни дейности и лобиране. Целта е да се достигне до много нови граждански организации и академици със специализации по темите, свързани с екологичните конфликти и справедливост, и да ги покани да допринесат към увеличаващата се база със знания.

Важна особеност на проекта и Атласа е,че местните активни движения за екологична справедливост са ключови за осъществяване на трансформация и преминаване към по-справедливи, равнопоставени и по-малко увреждащи форми на консумация и производство.
Според координатора на Атласа, Леа Темпер “Само след като местните общности се мобилизират и кажат, че повече няма да се примиряват със замърсяванията, правителствата и компаниите ще променят поведението си”. Леа Темпер открива днес стартирането на интернет картата на събитието, озаглавено “Картиране на екологичната справедливост”, в Брюксел, организирано със съдействието на Европейското Екологично Бюро и Офиса за връзка с европейските институции към Екологичната програма на Обединените Нации.

За повече информация:
Десислава Стоянова desislava[at]zazemiata[точка]org 0888 714 688, 02 9431123
Тодор Славов todor[at]zazemiata[точка]org – EJOLT координатор за ЕС “За Земята”
Координатор на EJOLT картата Леа Темпер (ICTA-UAB) +34(0)672262646 leah.temper[at]gmail.com

Редакционни бележки:
[1] EJOLT: Environmental Justice Organisations, Liabilities and Trade e проект част от Седма Рамкова Програма на Европейската Комисия, който се осъществява в периода 2011 – 2015 година. Проектът подкрепя организации работещи по темата за екологична справедливост, обединява учени, активни граждански организации, институти за политики, политици от сферата на екологичното законодателство, здраве, политическа екология, да дискутират теми като екологичен дълг (или екологична отговорност).
[2] http://ejatlas.org/country/bulgaria

Снимки могат да бъдат предоставени при поискване.

Връзки:
Атласът: http://ejatlas.org/,
EJOLT website: http://www.ejolt.org/,
EJOLT team page: http://www.ejolt.org/section/team/,
EJOLT facebook: https://www.facebook.com/ejolt
EJOLT twitter:https://twitter.com/EnvJustice
Представянето на атласа на 19 март в Брюксел

by