Понякога е важно да си напомняме, че не са необходими големи дела, за да направим промяна. Личните ежедневни стъпки към природосъобразен живот могат до доведат до чувствителни резултати. Предлагаме на тези от вас, които споделят каузата за чиста околна среда, няколко идеи как да сме отговорни към природата и да бъдем добър пример за хората около нас. 

Да започнем от основното, водата – източник на живот. На ден пием между един и три литра вода, така че е важно да се снабдим със собствена бутилка за многократна употреба или термос. В противен случай забързаното ежедневие ще ни принуди да си купуваме еднократни пластмасови шишета, които са най-често срещаните отпадъци в града и сред природата. Бутилките за многократно ползване също могат да бъдат пластмасови, за да не ни тежат, не е задължително да са стоманени или стъклени. Предлагат се всякакви варианти с разнообразен дизайн, попадали сме дори на сгъваеми бутилки или такива с филтър за вода. Ако сте в заведение, поискайте чаша или кана с вода – не би трябвало да ви откажат, въпреки че у нас тази практика продължава да не е много разпространена. В противен случай пак не пречи да използваме собствените си бутилки.

Дотук добре. Нека помислим обаче…без какво още не можем сутрин? Отговорът пристига светкавично – кафе или чай, разбира се! Вместо на път за офиса да се отбиваме през магазинчето за кафе, можем да си направим вкъщи и да си го налеем в термочаша за изпът. Вариант е да помолим персонала в кафетерията да ни го приготви в наша чаша, но е възможно да получим отказ, ако чашата не се побира в машината на заведението. Относно използването на чаши в офиса, мислим че се подразбира, но все пак – там обезателно използваме многократни чаши, дори до кафемашината да са оставени еднократни такива (било то пластмасови или картонени). В случай, че не ви се губи време да миете чашата си след всяка употреба, има много лесно решение – просто залепете стикер или етикетче с вашето име, за да се я познавате. Така няма да се налага да сте на мивката след всяка изпита чаша с вода. 

Всяко нещо по реда си, идва време за обяд. Ако сме решили да си вземем храна за офиса или за вкъщи, правим какво? Точно така, отиваме до ресторанта със собствени кутии за обяд, при това за многократна употреба. Отново ще намерим предлагане от всякакви цветове и разновидности, което всъщност е страхотен начин да изразим себе си, нали? Преди да се хвърлим да поръчваме огромни количества храна, само защото от сутринта сме на едно кафе и вече умираме от глад – нека първо се замислим. Избягваме разхищаването и изхвърлянето на храна. Излишно е да уточняваме, но избягваме и мокрите кърпички, когато приключим с обяда. 

Целта ни е генерално да не използваме стоки за еднократна употреба вкъщи и в офиса и да мислим креативно как да го постигнем. Например като използваме за принтиране употребявани листове, когато не става дума за официален документ.

Разделното изхвърляне на отпадъци отново е добре да се случва, както на работа, така и у дома, така че нека се постараем да разполагаме с кошче за хартия, метал и пластмаса, компостер за хранителни отпадъци, кошче за общ отпадък. Имайте едно наум да отделяте стъклените бутилки, електронните и опасните отпадъци.

Някои често срещани в ежедневието отпадъци лесно могат да бъдат избегнати: пластмасови кутийки от кисело мляко (има кисело мляко в буркани в почти всеки квартален магазин, да не говорим за веригите), найлонови пликчета и торбички (предлагат се малки и големи платнени торбички за пазаруване), хартиени салфетки и кухненска хартия (използваме кърпа от плат), мокри кърпички (използваме хартия напоена с вода).

Понеже ни харесва да дишаме чист въздух, а не да пълним дробовете си с отровни емисии, ходим на работа с градски транспорт, пеша или с велосипед. Поощряваме споделеното ползване на електрически скутери, споделени електромобили и мотопеди. При пътуване извън града се опитваме да стигнем с обществен транспорт, а ако това е невъзможно – оптимизираме броя автомобили, което освен екологично е и икономично! В случай, че сме пропуснали някои от вашите ежедневни природосъобразни навици, не се колебайте да ни пишете, за да ги добавим. 

by