Italian Trulli Italian Trulli

The Mall, 18 - 22 ноември 2022г.

Млади илюстратори създават въздействащи истории, посветени на едно по-чисто и спокойно бъдеще. Катрин Кочорапова, Михаела Ангелова, Георги Василев и Теодор Генов приеха предизвикателството на Екологично сдружение “За Земята” и отправиха вълнуващо послание чрез творчество. Инсталацията с техните илюстрации ще бъде разположена пред централния вход на The Mall между 18 и 22 ноември. Кратки игри с награди ще има през всичките дни за всички посетители на “Енергия за мир” между 17:00 и 18:00 часа.

Илюстрация енергия за мир

Всичките осем истории, илюстрирани от авторите, са много различни, но съвсем истински. В тях се говори за взаимовръзките между изкопаемия газ и най-големите проблеми на нашето време — промяната на климата, замърсяването на въздуха, войната, икономическата несигурност. Историите могат да се случат навсякъде по света и утвърждават правото на сигурен и уютен дом, чиста околна среда за всички нас. Обединява ги това, че в корена на проблемите, за които говорят, е изкопаемият газ и въздействието му върху природата и човешкия живот.

Катрин Кочорапова, Михаела Ангелова, Георги Василев и Теодор Генов са млади и интересни автори, за нас е удоволствие да имаме възможността да работим с тях и да намерим общ език по една така трудна тема като правото ни на чиста и безопасна енергия”, казва Вени Кожухарова от “За Земята”.

Историите ще ни помогнат да разберем защо е важно да се интересуваме откъде идва енергията, която използва и всички заедно да настояваме за свободата на произвеждаме сами чиста енергия. “Енергия за мир” чертае възможностите, когато ние, хората, получим правото да произвеждаме енергия сами.

Здравейте аз съм Катрин Кочорапова на 23 години, от град София. От малка се занимавам с изкуство и завърших художествената гимназия НУИИ “Илия Петров” със специалност живопис. Сега продължавам да уча в художествената академия в София. От скоро се пренасочих към илюстрацията и дизайна, като работя на свободна практика в момента. Обичам да колекционирам авторски книжни издания и да пътувам, като се надявам в бъдеще да имам повече възможности да обикалям книжарници по света.

1. Какви емоции предизвикаха у теб историите, които трябваше да илюстрираш?

Преди да участвам в тази покана, нямах понятие за проблема с шистовия газ. Рисувайки илюстрациите се зачетох доста и информацията която открих предизвика гняв и тъга в мен. Проблемът е голям и трябва повече хора да бъдат информирани.

Снимка Катрин Кочорапова

2. Има ли кауза, която чувстваш най-близка?

Чувствам много близка каузата за защита на животните в страната ни и борбата срещу опустошаването на техните хабитати. За съжаление в България е често срещан проблемът с безотговорното строителство.

3. Според теб по какъв начин творчеството прави хората съпричастни?

Творчеството е начин на обществена комуникация и човек би могъл да бъде по-съпричастен и емоционален, когато пред него има визуална интерпретация.

Завърших Художествената академия в София, специалност Илюстрация, книга и печатна графика, а един семестър се занимавах с 'graphic storytelling’ в LUCA School of Arts, Брюксел. От 5 години работя като графичен дизайнер и илюстратор.

1. Какви емоции предизвикаха у теб историите, които трябваше да илюстрираш?

Тревожност.

2. Има ли кауза, която чувстваш най-близка?

Има много теми, които ме вълнуват, може би все пак съм най-активна в посока опазване на природата. Опитвам се в ежедневието си да действам така, че да вредя по-малко на средата ни.

3. Според теб по какъв начин творчеството прави хората съпричастни?

Смятам, че силата на изкуството е да привлича любопитството на човека, да го подтиква да си задава въпроси и да търси информация.

Снимка Михаела Ангелова

Привет! Казвам се Георги. По образование и “професионална квалификация” съм художник, по професия съм графичен дизайнер в студио ПУНКТ. От както се помня рисувам и използвам рисуването като изразно средство. Покрай работата си съм участвал с креативна мисъл в доста интересни проекти като Пловдив 2019 - Европейска столица на културата, НОЩ Пловдив, One Architecture Week, Regionale Bulgaria, Sofia Game Night и най-скоро софийския фестивал за дизайн Мелба.

1. Какви емоции предизвикаха у теб историите, които трябваше да илюстрираш?

Алчността от големите корпорации и експлоатацията на хората и природата става и ще става все по-актуална тема. С всяка следваща история която говори за тези неща ставам все по-малко изненадан, но не по-малко разочарован.

Снимка на Георги Василев

2. Има ли кауза, която чувстваш най-близка?

Вярата в човекът който може да се промени към по-добро!

3. Според теб по какъв начин творчеството прави хората съпричастни?

Творчеството (като музиката, изобразителното изкуство, танцът) в есенцията си няма език (като английски или немски, например) който трябва първо да научиш, за да може после да се разбираш с някой. То притежава качество да свързва хората на друго ниво.

Теодор Генов (1995) е учил анимационно кино. Част от темите, които го интересуват и засяга в работата си, са човешки права, отношения (между хора и среда), психично здраве, като търси взаимовръзки между тях и начини за представянето им чрез изразните средства на изкуството. Без значение дали създава книга или живопис, Теодор използва отличителни персонажи, които разказват с голяма доза хумор.

1. Какви емоции предизвикаха у теб историите, които трябваше да илюстрираш?

Предимно чувство на несправедливост. Несправедливостта и страданието, които определени хора изживяват за сметка на нечия изгода.

2. Има ли кауза, която чувстваш най-близка?

Не мисля, че има конкретна кауза, която да намирам точно като "най-близка". Емоциите и чувствата са преходни и обичам да се фокусирам върху състоянието, в което се намирам на момента. Считам, че така нещата стават най-искрени, откровени, а и релевантни. Хората усещат това много добре.

Снимка Михаела Ангелова кредит: Теньо Стойнов

3. Според теб по какъв начин творчеството прави хората съпричастни?

Според мен изкуството е изключително добър начин да докоснеш някого или да предадеш някакво съобщение. Всеки би следвало да открие нещо за себе си в дадена творба, евентуално да се замисли, а в най-добрия случай – да намери и заложеното съобщение. :) Но не всичко трябва да има смисъл, разбира се.