Автор: Тодор Тодоров

Всяко решение на правителството и парламента в енергийния сектор, всяка медийна изява на премиера Бойко Борисов и министъра на енергетиката Теменужка Петкова на тема енергетика, са интелектуална обида за обществото.

След многократно повтаряното от министър Петкова оправдание, звучащо като анекдот, че Ковид кризата временно спира интереса на инвеститорите към АЕЦ Белене, мислехме, че няма да чуем по-голяма глупост.

Но на 20.1.2021 чрез прессъобщение  правителството обяви  информация относно Доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ „Козлодуй“, свързан и с използването на закупеното за АЕЦ Белене оборудване.

С този доклад правителството отново демонстрира своята некомпетентност, липса на визия за развитие на енергийния сектор  и стремеж да осигури на ядреното лоби още десетки години източване на държавния бюджет за „консултантски“ доклади, анализи, оценки, проучвания, смяна на оборудване.

Без изобщо да се споменава прекратяване на проекта АЕЦ Белене, в доклада се преминава направо към предложение за  изграждане на VII блок в АЕЦ Козлодуй с оборудването изработено за АЕЦ Белене. За да бъде по-голям абсурдът, се споменава и възможността да се монтират на същата площадка малки модулни реактори … които все още нямат одобрение от Евратом. Премиерът Борисов, коментирайки този доклад  за строеж на VII блок в АЕЦ Козлодуй, в свой стил бодро обещава и VIII блок.

И това се случва 2 месеца преди парламентарните избори?! Интересно в каква реалност живее това правителство.

Сякаш разчитат, че сме забравили  как само преди няколко месеца  министър Петкова убеждаваше обществото, че АЕЦ Белене ще бъде построен  и е създаден „консорциум“ от руската Росатом , френската  Фраматом и американската  Дженерал електрик  за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор за АЕЦ Белене.

А президента Радев нарече проекта АЕЦ Белене „неизбежен“.

За илюстрация на хаоса, който цари в правителството, в прикачен файл прилагаме отговора на Министерство на енергетиката (МЕ) от 30.12.2020 на наше писмо от 16.6.2020 , с което за пореден път настояваме за прекратяване на корупционния проект АЕЦ Белене и безядрено използване на площадката. ( https://www.zazemiata.org/belene-is-back-letter/ )

В своя отговор МЕ ясно ни заявява, че ще бъде изпълнено решението на Народното събрание от 17.6.2018 г. за възобновяване на проекта АЕЦ Белене и повтарят  мантрата за стратегическия  инвеститор. Няма нито една дума за VII  блок на АЕЦ Козлодуй. Можете да го видите тук.

Тоест, на 30.12.2020 г. МЕ официално потвърждава, че продължава да търси инвеститор за АЕЦ Белене, а на 20.1.2021г. вече имаме доклад на министъра на енергетиката с предложение да се използва оборудването от площадката на АЕЦ Белене за строеж на VII  блок на АЕЦ Козлодуй.

Освен че е илюстрация  на нагли лъжи и интелектуална немощ  на правителството да се справи с този казус, подходът с прехвърлянето на оборудване от АЕЦ Белене към АЕЦ Козлодуй тези Андрешковци на всъщност не особено умело се опитват да прикрият огромните кражби и злоупотреби в корупционния гьол АЕЦ Белене. 3,5 милиарда лева бяха откраднати от държавния бюджет чрез организирана престъпна група (ОПГ) от политици, консултанти и обслужващи чужди енергийни интереси.

Чувството на безнаказаност което демонстрира с неадекватните си  решения в енергийния сектор това правителство може да бъде сравнено с арогантността на Р. Овч.

Прокуратурата и ДАНС разследват казуса АЕЦ Белене от 2009 г., може би след изборите институциите  ще имат по-голяма готовност  да потърсят отговорност от виновните за тази 30-годишна кражба на огромни средства от данъкоплатците.

Ако това се случи, сегашният премиер и министър Петкова би трябвало да имат запазено място в разследването, разбира се до другарите си от ОПГ от няколко предишни правителства и един президент, бълнуващ Голям шлем.

by