Пречките пред общините

Предлагаме един много актуален и важен анализ: „Политически и правен анализ на пречките пред общините и НПО за участие в регионалните планове за енергиен преход, както и в националния план за възстановяване“. Автор адвокат Александър Коджабашев.

Настоящият момент се характеризира с това, че двата основни механизма, чрез които в идните 5-10 години ще бъдат осигурени средства за преход към нисковъглеродна икономика и гарантиране на справедлив преход все още са в процес на подготовка – както на европейско, така и на национално равнище.

За тази цел при описанието на съществуващите закони и планове са отбелязани само онези важни аспекти, които трябва да бъдат взети предвид от общините и от НПО при планиране на техните действия за осъществяване на справедлив енергиен преход в рамките и в интерес на съответната община, съобразени с националните документи.

С оглед на продължаващата повече от година политическа криза и бягство от отговорност на политиците, ролята на общините, учените и НПО експертите за подобряване качеството и устойчивостта на плановете, както и за изкореняване на корупционните практики е решаваща.

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

by