Багерите могат да влязат веднага в Кресненското дефиле и трябва спешно да се противопоставим. Всички, които искаме да спасим българската природа, се събираме на протест на 11 май, четвъртък, от 18:30 на площад Народно събрание. По-рано през деня, от 12 ч, хора, практикуващи приключенски спортове като рафтинг, каяк по река Струма, вело туризъм, природозащитници, граждани ще чакат министър Шишков пред МРРБ, за да му връчат писмо с искания за спазване на закона и спиране на всякакви опити за разрушаване на Кресненския пролом. 

Министерството на регионалното развитие и благоустройството под ръководството на министър Иван Шишков погази обществения интерес и издаде разрешително с предварително изпълнение за строеж на магистралата през Кресненския пролом. 

“В остър разрез със закона, заради проект, който дори няма да е магистрала, а първокласен път, унищожаваме необратимо уникалната природа и възможностите за препитание на местните хора, както и възможностите за развиване на устойчив туризъм. Искаме магистрала извън дефилето — в момента едната лента на първокласния път, който българското правителство планира, ще минава през Кресненския пролом, а другата – извън него. ”, казва Десислава Стоянова от Екологично сдружение „За Земята“.

Особено груб административен ход е, че разрешителното е публикувано на 5-и май с три дни срок за обжалване –  а и трите дни съвпадат с празничната почивка. 

При това — въпреки съпротивата на местните хора, огромното значение на проекта за България и цяла Европа, силният обществен интерес, който трябва да бъде защитен, въпреки санкциите, които могат да бъдат наложени на България. Все пак от Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“ забелязват действията на администрацията и обжалват решението. Това ще бъде девета жалба на сдружението по казуса с Кресненския пролом. 

Действията на министъра на регионалното развитие могат да бъдат описани като  „спасяване на ОВОС-а за Кресна“ — говорим за екологичната оценка от 2017 г., която нарушава на седем места Директивата на ЕС за местообитания и за който Европейската комисия ясно поиска да се направи отново и да разгледа всички алтернативи на маршрут извън Кресненския пролом.

След като през 2019 г. Европейската комисия отхвърли проекта за магистрала Струма  за неспазване на Европейското екологично законодателство и поиска нова екологична оценка, правителството на Бойко Борисов каза, че ще довърши отсечката с пари от националния бюджет. Това е пореден пример за провала в опазването на българската природа, доказателство за което е започналото срещу България дело пред Съда на Европейския съюз, поради липса на специфични цели изобщо за цялата мрежа Натура 2000, от които част е и Кресненското дефиле.

За Кресненското дефиле:

Спасяването на Кресненския пролом е почти 20-годишна кауза, в която има поредица от обрати и паралелни сценарии. 11-километровото дефиле е важен миграционен път за мечки, вълци и чакали, с топъл микроклимат, който свързва южните Балканите със северното Средиземноморие. Срещат се общо 3500 вида флора и фауна, включително много змии, костенурки и прилепи, които не се срещат никъде другаде в Европа. Например само пеперудите на квадратен километър са 122 вида. 

За местните хора проектът ще доведе до още по-голямо опустяване на селата, защото ще унищожи малките бизнеси, възможностите за екстремни спортове, а високоскоростният път ще прекъсне връзката с нивите и лозята и ще ги накара да заобикалят много. 

by