Албена Костадинова

Албена Костадинова

Албена e офис-мениджър и съдейства на екипите в организационно-техническо отношение.

По образование е икономист и педагог. Работи в най-значимите за нея области - екология и образование.

Екологичното образование я вълнува и вдъхновява. Вярва, че най-добрият пример е личният пример и ЗаЕдно можем повече за Земята и за Децата!

Виолета Керемидчиева

Виолета Керемидчиева

Природозащитната кауза я среща със „За Земята” като тийнейджърка. Казва, че това е изключителен шанс, който предопределя бъдещето й завинаги. След години има възможността да се върне към организацията с натрупани знания и опит в областта на рекламата и комуникациите.

Вдъхновява се от хората, които не се страхуват да си променят мнението и вярва, че чувството за хумор е по-убедително от назидателния тон.

Убедена е, че ако някой не е готов за посланията на опазването на околната среда, просто трябва да почакаме. Промяната се случва, но има нужда от време и натрупване.

Веселина Василева

Веселина Василева

Веселина завършва магистратура по политология, социология и журналистика в Мюнстер, Германия. От 2021 е част от екип „Енергия и климат” и се застъпва за справедлива енергийна трансформация с фокус върху изкопаем газ и метан.

Бъди промяната, която искаш да видиш в света! Това е водещото мото, което чертае личния и професионалния ѝ път. Убедена е, че промяната е възможна с общи усилия.

Вдъхновява се от чистотата и любопитството на най-малките обитатели на планетата Земя и вижда в тях огромен потенциал за един по-осъзнат, по-чист и по-справедлив свят.

Венцеслава Кожухарова

Венцеслава Кожухарова

Венцеслава е координатор в екип „Енергия и климат”, където работи върху отказа от изкопаеми горива и необходимостта това да се случи чрез справедлив енергиен преход с грижа за хората.

Политолог по образование, преди да се присъедини към За Земята, е работила в Шотландия, където се занимава с градско устойчиво развитие в публичния сектор и с обучения на тема климат и енергия.

Стреми се към интегриран подход към опазването на околната среда, който взима предвид и социалните и икономически процеси в света, който ни заобикаля. Темите за овластяването на хората, икономическа и социална справедливост са ключови в работата ѝ. Вярва, че енергетиката има потенциал да бъде чиста от изкопаеми горива и корупция.

Гергана Вълчева

Гергана Вълчева

Гергана е бакалавър по Журналистика и масови комуникации, а през 2017г. завършва магистратура по Връзки с обществеността в Тулуза, Франция. От март 2022г. е част от екип „Комуникации" на За Земята.

По време на следването си преминава редица стажове в медии като репортер за новини и сутрешен блок. В Бордо е част от екипа на агенция, специализирана във видео рекламата.

Преди да се присъедени към „За Земята" пише сценарии за образователни игри и трупа опит в сферата на маркетинга и изграждане на бранд идентичност, както и създаването на web съдържание.

Музиката е нейна дългогодишна страст. Освен в изкуството, Гергана намира убежище и смисъл сред природата, а времето прекарано в планината е неповторима магия.

Данита Заричинова

Данита Заричинова

Данита е бакалавър по Икономика и магистър по Екология, от 2014 г. е част от екип „Нулеви отпадъци”. Мотивира я фактът, че за всеки проблем, свързан с отпадъците, има решения, които зависят от хората, а не от скъпи технологии.

За Данита е изключително важно преодоляването на кризата, причинена от пластмасата за еднократна употреба. В по-голям мащаб тя иска да работи за информирано и образовано общество с активен и осъзнат избор, без свръхпотребление, с работещи институции и отговорен местен бизнес.

Планината е вдъхновение за нея и любимата й инициатива са високопланинските почиствания.

Десислава Стоянова

Десислава Стоянова

Любител на планините, Десислава стартира природозащитната си дейност с участие в екипа на първото високопланинско почистване в НП „Пирин" през 1999 г. и така се запознава и започва работа в „За Земята".

След като завършва магистратура по Екологични науки и политики, Десислава работи в Брюксел като координатор на коалицията от европейски неправителствени организации Counter Balance: challenging public investment banks, работещи за прозрачност и екологична справедливост при финансирането на Европейската инвестиционна банка в страните извън Европа.

След международния си опит, през 2013 г. отново става част от „За Земята" в екипи „Икономическа справедливост“ и „Нулеви отпадъци“.
Вдъхновява се от желанието за промяна към екологична справедливост на местно ниво.

Драгомира Раева

Драгомира Раева

Драгомира се среща със „За Земята" през 1999 година, когато инициира и организира първото високопланинско почистване на сдружението с група приятели и съмишленици. След това е дългогодишен доброволец на организацията, а от 2011 година се присъединява към екипа.

В последните пет години Драга е част от екип „Въздух", като се занимава основно с политики и мерки за чиста мобилност в града, със специално внимание към активната мобилност.

Драгомира има бакалавърска степен по специалността Environmental and Resource Management и двойна магистратура от Central European University и Lund University Master of Environmental Science, Policy and Management. След дипломирането си работи в European Environmental Bureau в Брюксел по европейски политики за чист въздух.

Движеща сила за нейната работа е простата сложност и красотата на природата, в която всяко нещо, живо или неживо, има право на достойно съществуване.

Евгения Ташева

Евгения Ташева

Евгения е завършила магистратура по Науки и политики за околната среда в Вахенингенския университет, Нидерландия. Като част от екипа „Нулеви отпадъци” тя сред авторите на редица анализи на състава на битовите отпадъци у нас.

Вдъхновяват я растящият брой хора, които неуморно осъществяват решения за по-малко отпадъци у нас и по света: от кметове и заместник-кметове до учители, родители, деца и дейни личности.

Стремежът й е всички — бизнес, граждани, политици, да знаят откъде идват и къде отиват отпадъците им и какво е нужно да направим, за да живеем (почти) без боклук.

Елеонора Йосифова

Елеонора Йосифова

Още като студентка започва работа в областта на опазването на околната среда и в НПО сектора. От начало е в „Българска асоциация за алтернативен туризъм” и постепенно като планинар и природолюбител се насочва към екологични сдружения, част от Коалиция „За да остане природа в България”. В „За Земята” работи в екип „Нулеви отпадъци”.

Вдъхновява се от активните хора с кауза, с които работи. Умее да вижда предимството на различни гледни точки и да намери начин те да работят заедно в екип, въпреки различията.

Вярва, че живот с нулеви отпадъци е постижим и работи за това повече хора да го пожелаят.

Ивайло Попов

Ивайло Попов

През 2002 г. Ивайло започва като доброволец в „За Земята", а в момента работи в екипите „Въздух" и „Храна и земеделие", също така е член на Управителния съвет на организацията.

Дълго време Ивайло работи по темите за ГМО, свръхконцентрация на земеделието, хранителни кооперативи, хранителна независимост. От 2018 г. е активен основно по темата за качеството на въздуха.

Вдъхновява го желанието на хората да се борят за каузите си. Вярва, че хората сме част от природата, затова за него е важно да се борим чист въздух и храна, опазване на дивата природа, да бъдем свободни, но и съзнателни за отговорностите, които имаме.

Най-добре се чувства в планината, сред горите и по малкото останали спокойни и красиви места по морето.

Ива Димитрова

Ива Димитрова

Завършва икономика и специализира в устойчиво развитие и екологичното и социално влияние на бизнеса. В „За Земята“ работи в екип „Икономическа справедливост“ с фокус устойчиви публични услуги, справедлива данъчна система и развитие на гражданската информираност по темата.

Стреми се да покаже, че публичните средства и тяхното разпределяне влияят върху всеки един гражданин и са определящи за качеството и стандартът ни на живот като нация.

Зарежда се като обикаля горски пътечки и предизвиква физическата си издръжливост. Супер силата й е, че е добър слушател.

Ивайло Хлебаров

Ивайло Хлебаров

В света на Иво винаги има място за музика, книги и пътувания. Инженер. Завършил е Опазване на околната среда и устойчивото развитие. В „За Земята” е от 2003 година. Основните теми, с които се занимава, са: въздух, отпадъци, прозрачност и отчетност на институциите.

Липсата на политическа воля да се прилагат решения на проблема с мръсния въздух в България, мотивира Иво да се занимава с тази проблематика.

Интересува се от управление, демокрация и гражданско участие. Погледът му е насочен към икономиката и това каква трябва да бъде тя, имайки предвид, че живеем на една планета и че непрекъснатият икономически растеж е несъвместим с физическите ѝ ограничения.

Николай Петков

Николай Петков

Офелия Георгиева

Офелия Георгиева

Офелия е човекът със сметките в „За Земята”. От 2011 година работи като счетоводител в сдружението, но екологичните теми я вълнуват много преди това. Успява да съчетава професионалните си компетенции на финансист с любовта си към природата и опазването на околната среда.

Офелия е майка на три деца. Освен със семейството си, прекарва много време и в градината, където отглежда цветя, а отскоро — и плодове и зеленчуци. Винаги намира време и за изкуство, рисува, плете и шие.

Радостина Славкова

Радостина Славкова

Започва като доброволец в „За Земята”, в момента е координатор в екип „Енергия и климат” и на младежката група „Млади За Земята”. Завършва еко-икономика и Науки и политики за опазване на околната среда.

Вдъхновява се от силата на хората, обединени около кауза — пример за това е запълването на озоновата дупка, а последно време и противодействието на изменението на климата.

Мечтае за свят, в който хората да са част от децентрализирана и демократизирана енергийна система, базирана на възобновяеми източници на енергия. В нея работните места са зелени — без отпадъци, с мисъл за здравето на хората и околната среда.

Румяна Боянова

Румяна Боянова

Иконимист и еколог, работи в екип „Въздух”. Личните й и професионални интереси са в сферата на опазването на чистотата на въздуха, климатичните промени, превенцията на замърсяването на водите и опазването на биоразнообрзието.

Вдъхновява се от природата, от истинската храна и от хората, които вярват в успеха на своите каузи и не се отказват от търсенето на решения.

Вярва, че чистотата на околната среда и разнообразието на живота на планетата са най-големите ценности, които човечеството притежава. Хората сме едно неразделно цяло с природата и грижейки се за доброто й се грижим за качеството на собствения си живот - това е и нейната лична и професионална мисия.

Симеон Горов

Симеон Горов

Учи дипломация и международни отношения, телекомуникация и езици. Работи в екип „Енергия и климат” и казва, че една от най-важните каузи е спасяване на планетата Земя.

Вдъхновяват го разумните, комплексни и социални решения на предизвикателствата на модерния свят.

Вярва, че ако човешкият вид се обедини и в един глас поиска и заработи за едно по-чисто, балансирано, справедливо и светло бъдеще, Земята ще бъде място, където живеят в хармония и без лишения човеци, флора и фауна. При това — независимо от интересите на държащите ресурсите на планетата.

Светослав Стойков

Светослав Стойков

Като част от екип „Енергия и Климат” работи за подобряване на темповете, качеството и достъпа до програми за сградно обновяване, включващо енергийна ефективност, нисковъглеродно отопление и устойчиви материали. Сред темите, върху които работи, са енергийната бедност, топлофикациите и нуждата за цялостен системен подход спрямо сградния сектор.

Вярва в потенциала ни да се борим като общество за подобряване на средата в която живеем чрез участието им в местни и национални инициативи. Вдъхновява се от енергията на хората, с които го среща работата му.

Иска да живеем в свободно и демократично общество, в което всички заедно определяме политиките и приоритетите на страната си.

Тодор Тодоров

Тодор Тодоров

Като част от екип „Енергия и климат” работи в областта на енергийната трансформация. Провокират го проблемите в енергетиката и увереността, че вместо да бъдат обслужвани безкрайните корупционни практики, трябва да се защити общественият интерес.

Убеден е, че енергийната трансформация е възможна и иска да върне вярата на хората, че понякога добрите побеждават. Затова Тодор работи за осветляването на лобитата в енергетиката и начетаването на необходимите и полезни за хората промени. Секторът се реформира бавно и трудно, затова и е поле за сблъсък между политически и икономически интереси.

Почива си с музика и има неизчерпаема енергия за ново изкуство и култура.

Тодор Славов

Изследовател, активист и инициатор на експерименти с потенциал за промяна.

Тодор е отдаден на темите: дългосрочна енергийна и климатична визия, хранителна независимост чрез природно земеделие, социална психология на преходите, финансов мениджмънт.

Тодор вярва в практикуването на критично мислене и себепромяна, вместо сляп оптимизъм, Счита че, техно-цивилизацията може скоро да измести природата.

Според него живот в хармония с природата е най-добрата инвестиция за бъдещето. Това е и една от причините да се занимава с екостроителство и експериментални слънчеви инсталации.