В България все още имаме да извървим път към създаването на достатъчно добра инфраструктура за придвижване с велосипеди. Но с популяризирането на колоезденето се увеличават и бизнесите, свързани с него – било то такива за производство, продажба, поддръжка на велосипедите и инфраструктурата, услуги за споделяне, транспорт на товари в градски условия и др. Според данни, представени по време на втория ден на конференцията Velo-city 2024, в Европа има потенциал да се създадат до 2 милиона нови работни места, свързани с велосипедния сектор. Заради характера на велосипеда, в огромната си част става въпрос за напълно локални бизнеси, осигуряващи заетост на местни хора.  Анализите на Cycling Industries Europe показват, че това важи за около 85-90% от потенциалните нови работни места. А вече дори се мисли за постигане на кръгови икономически процеси в сферата.

Ремонтът и повторното изполване на велосипедни компоненти е възможно с не толкова големи усилия. Снимка: Mocyclette

От купуване към ремонт

„Растежът е в ремонта, а не от страна на търговията на дребно. Търговията на дребно става и в чужбина и онлайн, но ремонтът е стриктно местна дейност“, обясни Майкъл Коуки, главен изпълнителен директор на Koucky & Partners в Гьотеборг. В бъдеще квалифицираните механици ще бъдат много търсени, като възходът на електрическите велосипеди само ще стимулира това развитие, смятат експертите. Участниците в панела се съгласиха, че повече хора трябва да бъдат обучени да станат механици на велосипеди, включително повече жени биха били добре дошли в сектора. За велосипедната индустрия ще бъде важно да се адаптира, за да отговори на новите изисквания, да подкрепи местното колоездене и да създаде възможности за социални предприятия.

Една от организациите, които работят усилено в тази сфера, е белгийската Mocyclette. Те се възползват от големия брой бракувани или изхвърлени стари велосипеди в страната, където колоезденето е доста популярно. Организацията събира такива, след което механиците ѝ преглеждат внимателно и използват всички възможни здрави механични компоненти. „Рамките и предните вилки са стриктно проверени и при необходимост изправени. На следващ етап те се шлайфат и пребоядисват. По този начин ръждата няма шанс. Опитваме се да възстановим много повече: седалка, дръжки, звънец за велосипед, предни и задни светлини, калници и т.н.“, обясняват от социалното предприятие. За въртящите се части и спирачната система обаче залагат на нови, специално устойчиви компоненти. След това добавят и електродвигател с батерия, направена от компоненти, които могат бързо да се заменят.

„Кръговият“ електрически велосипед на Mocyclette е +50% изграден с повторно използвани велосипедни части.

 

Не само физически лица могат да поръчат/закупят техните модели. Организацията има и атрактивно предложение за държавни и частни фирми, като им предлагат дори и персонализиране, след като самите колела се пребоядисват. Компании, които ползват велосипеди за служителите си пък могат да превърнат своите вече на вид приключващи жизнения си цикъл велосипеди в е-колела с качество и продължителност на живота, които са същите като на сравним нов велосипед.

 

Други примери от Европа

Освен Mocyclette по време на конференцията бяха демонстрирани станциите за ремонт на велосипеди на т.нар. „велосипедното посолство“ в Гент и „кухните за велосипеди“ на l’ Heureux Cyclage 500+. Последните представляват обединение на около 180 асоциации във Франция, които популяризират поправката и поддръжката на лични велосипеди, организирайки редовни ателиета из страната по темата.

Участниците в специалния панел по време на Velo-city 2024 демонстрираха, че велосипедите могат да са дори по-устойчиво и дълготрайно решение. Въпреки това остават много предизвикателства и уроци, които да бъдат научени. Велосипедната кръговата икономика, която включва ремонт на всичко – от електрически батерии до компоненти за велосипеди в различни форми и размери – е трудоемка, което показва необходимостта от квалифицирани хора и програми за професионално образование. Mocyclette  например обучават своите служители. Също така, Пиер-Ерик Летелие от L’Heureux Cyclage подчерта необходимостта от нови идеи не само спрямо излезлите от употреба велосипеди, но и за производствените процеси за нови такива. Хесус Фрейре, генерален секретар на Испанската асоциация на велосипедната индустрия, посочи като добър пример проактивното участие на индустията в оформянето на нови разпоредби в тази посока, като например разпоредбите на ЕС за екодизайн и правото на ремонт. Отвъд техническите аспекти, Брехт ван дер Мейлен, ръководител на проекта във „Велосипедното посолство“ на Гент, наблегна и на предизвикателствата, свързани с постигане на финансова жизнеспособност на подобни инициативи. Той напомни, че е наложително да се осмисли коректното включване на стойността на социалните ползи от местните инициативи за кръгови велосипеди. Джо де Ниел, директор на Mocyclette, завърши с бележката, че образованието също е важно в съзнанието на потребителите: „грижете се за велосипеда си, помпайте гумите си и ремонтирайте каквото можете сами“.

А ние ще запомним, че градското колоездене става все по-популярно на континента и помага да се адресират не само проблемите със здравето, замърсяването на въздуха и климата.

by