Основното „право на потребителите да знаят“ е установено в Регламента на ЕС за химикалите REACH (член 33, параграф 2). Потребителски продукти като играчки, дрехи, мебели и електроника могат да бъдат проверявани за наличие на вещества, пораждащи сериозно безпокойство (SVHC) в тях. Продуктовите групи, които имат списък на съставките, като храни, козметика и домакински химикали, не са обхванати от REACH (чл. 33 (2).

За Земята се включи активно във въвеждането в България на приложението за смартфони Scan4Chem, което прави лесна и достъпна възможността да се информират потребителите за наличието на вредни вещества преди да закупят даден продукт. Безплатното приложение им позволява лесно да изискват от доставчиците и производителите информация дали продуктите им съдържат вещества, пораждащи сериозно безпокойство (SVHC).

С помощта на приложението потребителите могат да сканират баркода на даден продукт и да изпратят заявка до доставчика, за да получат информация за наличието на веществата, пораждащи сериозно безпокойствовисо (SVHC) в този продукт над допустимия праг от 0,1 %.

Доставчиците и производителите на продукти могат да подават информация за своите продукти в базата данни, свързана с приложението, така че тя да бъде лесно достъпна за следващите заявители. Колкото повече фирми въвеждат информация за SVHC продукти в общоевропейската база данни, толкова по-лесно ще стане за потребителите да получат незабавно информация.

За да се стимулират доставчиците да подават информация в базата данни, потребителите е важно да проявят интерес и активно да изпращат заявки за информация ако такава липсва. Успехът на приложението е в ръцете на потребителите!

Приложението е налично в 20 страни: Австрия, Белгия, България, Чехия, Германия, Дания, Естония, Испания, Франция, Гърция, Хърватия, Унгария, Латвия, Литва, Люксембург, Полша, Португалия, Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина.

Благодарение на проекта ЕС LIFE AskREACH имаме възможност като потребители да знаем повече. За Земята е отговорна за въвеждането и ползването на приложението в България. Повече за проекта и приложението можете да намерите на сайта Askreach.eu.

При нужда от връзка с нас можете да ни пишете на askreach@zazemiata.org

Свалете приложението на телефона си в Google Play или App Store.

Важно е да знаете, че приложението е преведено на български, но ако телефонът ви е настроен на друг език, то и приложението ще се активира на него. За достъп до настройките, включително смяна на езика, е необходимо да влезете в трите точки в долния ъгъл в дясно. Там ще намерите и повече информация за приложението.