TrashCity – Отпадъците на София

Как ще изгаряме боклука в София и защо всички губим от това?

След като дълги години столицата се намираше на ръба на криза с отпадъците, от Столична община решиха да се справят с проблема като създадат няколко нови. А именно, боклукът на града ще бъде изгарян в ТЕЦ София, бъркайки в джоба и здравето на на жителите на града, вместо системата за разделно събиране да бъде оптимизирана и с времето да започне да носи доходи с ценните си суровини.Осъществяването на проекта за изгаряне на отпадъците в София ще струва половин милиард лева, взети под формата на кредит.

Защо ще платим ние с цената на повишена таска ‘смет’ и влошено здраве — вижте в графиката.

Ето какво е истинското решение за отпадъците в града. Зависи от нас.

Завод за горене на отпадъци: митове и реалност:

За “Нулеви отпадъци”:

Кампания създава редица общностни и индустриални стратегии. Ние вярваме, че повторно използване, поправяне, рециклиране, обезвреждане и компостиране, комбинирани с елиминиране на токсини и промяна в дизайна на опаковките. 

Екологично сдружение За Земята и ателие Трион канят софиянци да се включат в инфо кампанията и да се запознаят с екологичните и финансови последици от изгарянето на отпадъци. Планът на Столична община да използва смесения боклук от сивите контейнери като суровина за Топлофикация София, е опасен и скъп. Ако се построи съоръжение за изгаряне на отпадъци, връщане назад няма. Но алтернатива има и тя е в наши ръце. След като се запознаят с проблема, каним гражданите да дадат своя глас за или против изгарянето. След края на събитието всички събрани мнения ще бъдат връчени официално на Столична община в края на май.