Евгения Ташева

Евгения Ташева

Боклуколог по призвание, вехтошар по душа, градски колоездач, зеленчукояд, пластмасоборец, начинаещ градинар. Можете да разчитате, че винаги има у себе си чаша за многократна употреба и ще се включи, ако има музика, песни и танци на народите.
Част от екип “Нулеви отпадъци”, заедно с Данита.
Превръща отпадъците в своя кауза, тъй като те са най-видимата форма на замърсяване, но и всеки може да съдейства за справянето с нея. Вижда в проблема и социалната му страна — там се крият не само токсични рискове за здравето, но и екологична несправедливост към потърпевшите общности, които се намират до мини, сметища, инсинератори или неофициални работилници за “рециклиране” на електронни отпадъци.

Данита Заричинова

Данита Заричинова

Положителен планинар с наклонност към спасяване на света от пластмаса. Могат да я развълнуват още срещи с дивата природа, вековните гори и техните обитатели, планински села, пътешествия пеша и с колела и киното на Близкия Изток.
Част от екип “Нулеви отпадъци”, заедно с Жени.
Вдъхновява я, че при отпадъците има много решения и те не са свързани с високи и скъпи технологии, а зависят от човека. Хората трупат, защото прекаляват с потреблението и едновременно забързват ежедневието си все повече и нямат време да се огледат.
Желанието й е да започнем да мислим повече при избора на всяка ненужна опаковка, която можем да спестим на Земята.

Тодор Тодоров

Тодор Тодоров

Работи в областта на енергийната трансформация. Казва за себе си, че има неизчерпаема енергия за ново изкуство и култура.
Част от екип Енергия и климат, справедлив преход.
Провокира го това, че енергетиката в България е любима хранилка за една организирана престъпна група от корумпирани политици, олигарси и слуги на чужди интереси. Те използват огромни ресурси за разделяне на хората и ограбването им чрез лъжливи медии и натиск върху вземането на политически решения. Казва, че енергийната трансформация е възможна и иска да върне вярата на хората, че понякога добрите побеждават като работи за изгонването на мафията от енергетиката. Заслужава си да положим усилия и да ги лишим от възможностите да продължават да държат в незнание и мизерия голяма част от населението.

Ивайло Попов

Ивайло Попов

Юрист, преквалифицирал се като еколог в следване на сърцето си.
Част от екипа “Храна и земеделие” и “Чист Въздух”. От години работи по темите в направление : ГМО, свръхконцентрация на земеделието, хранителни кооперативи, хранителна независимост. Храната е един от основните елементи на живота. Иво вярва е, че все повече хора се замислят за нейните качества, предимно през призмата на здравето. Малко по малко обществото осъзнава, че производството на храна се нарежда сред най-разрушителните за околната среда дейности на човека. Парадоксът е, че същевременно селското стопанство е един от най-зависимите от природата сектори. Според Иво всички сме длъжни да изобличаваме негативните селскостопански практики и да изследваме и поощряваме тези, които не вредят или помагат за възстановяването на природата. Развитието на обществото ни е една от неговите каузи. Въпреки всички ангажименти винаги остава време за интересните книги, музика и разходки сред природата.

Ивайло Хлебаров

Ивайло Хлебаров

Непримирим към несправедливостите и устремен в борбата срещу тях. В света му винаги има място за музика, книги и пътувания. Инженер. Завършил е и Опазване на околната среда и устойчивото развитие. Със “За Земята” е от 2003 година. Основните теми, с които се занимава, са: въздух, отпадъци, прозрачност и отчетност на институциите.
Той е убеден, че мудността на обществото и отговорните институции да се справят със замърсяването граничи с безобразие. Десетки хиляди в България стават жертва на мръсния въздух всяка година, сърдечните и белодробните заболявания са сред най-разпространените у нас. В същото време решенията, макар и трудни, са налични. Липсата на политическа воля да се прилагат мотивира Иво да се занимава с тази проблематика.
Отпадъците са лакмус за развитието на цивилизацията ни и ако успеем да ги намалим, това ще бъде фундаментална стъпка. Забавно е да видиш какви безсмислени неща се произвеждат и след това изхвърлят от хората, казва той. Интересува се от управление, демокрация и гражданско участие. Погледът му е насочен и към икономиката и това каква трябва да бъде тя, имайки предвид, че живеем на една планета и че непрекъснатият икономически растеж е несъвместим с физическите ѝ ограничения.

Тодор Славов

Тодор Славов

Изследовател, активист и инициатор на експерименти с потенциал за промяна.
Тодор е отдаден на темите: дългосрочна енергийна и климатична визия, хранителна независимост чрез природно земеделие, социална психология на преходите, финансов мениджмънт.
Допълнителният анализ на дългосрочната енергийна стратегия на “За Земята” за България до 2050 показа, че преходът към 100% ВЕИ е ресурсно невъзможен, защото разчита в голяма степен на биомасата от земеделието. Това в средносрочен мащаб ще изтощи почвите, застрашавайки дългосрочно хранителната независимост дори и без климатичните аномалии. Религията на науката проповядва вяра в нови технологични решения на всички проблеми някъде в бъдещето, но Тодор препоръчва да се практикува критично мислене и себепромяна, вместо сляп оптимизъм, че техно-цивилизацията може скоро да измести природата. Според него живот в хармония с природата е най-добрата инвестиция за бъдещето. Това е и една от причините да се занимава с екостроителство и експериментални слънчеви инсталации.

Генади Кондарев

Генади Кондарев

Генади има доста дълга титла - координатор на кампанията “Обществени средства за устойчиво развитие”. Колегите му често се шегуват, че се занимава с най-скучната работа в “За Земята”. Наблюдава как се изразходват бюджетните средства, дали парите се наливат в бетон и асфалт, или отиват за истинска промяна и развитие. Всички тези теми са важни, защото данъците, които плащаме, са огромна машина за пари, казва той. Тя може или да се превърне в огромно чудовище, което всички храним, или наистина да работи в полза на обществото. Генади е любител градинар и осигурява около 40% от храната си на годишна база от собствената си градина. Никога не му се налага да купува мед и яйца, защото в двора му има достатъчно. И в студ, и в пек не слиза от колелото си.

Офелия Георгиева

Офелия Георгиева

Офелия е човекът със сметките в “За Земята”. От 2011 година работи като счетоводител в сдружението, но екологичните теми я вълнуват много отдавна. Успява да съчетава професионалните си компетенции на финансист с любовта си към екологията. Офелия е майка на три деца. Освен със семейството си, прекарва много време и в градината, където отглежда цветя, а отскоро и плодове и зеленчуци. Винаги намира време и за изкуство, рисува, плете и шие.

Северина Митева

Северина Митева

Северина е един от най-новите членове на сдружението. Тя е човек на действието, който не обича да стои на едно място и затова често можете да я срещнете сред природата. Не обича да стои сама и винаги споделя хубавите моменти с приятели. Такива намира и в “За Земята”, където работи за кампанията “Бъдеще без въглища”.
Северина казва, че няма нищо по-хубаво от свежестта на чистия въздух и нищо по-лошо от това тя да ти бъде отнета. “Иска ми се да покажем и да обясним на хората защо въглищата трябва да бъдат заменени от възобновяеми енергийни източници, а не просто да им кажем да спрат да горят въглища, защото не е добре за природата, казва тя.
Планината през зимата й е любимо място от дете. Кара ски, сноуборд. През останалото време се занимава със спортно катерене, кара сърф и се гмурка. Обича да пътешества без план, да снима и да открива затънтени места. Северина споделя знанията си и в работата си с деца.

Десислава Стоянова

Десислава Стоянова

Любител на планините, Десислава стартира природозащитната си дейност с участие в екипа на първото високопланинско почистване в НП "Пирин" през 1999, след което се присъединиява към Екологично сдружение "За Земята" между 2002 и 2004-та година. След като завършва магистър по екологични науки и политики, Десислава работи в Брюксел между 2006 - 2012 г. като координатор на европейската коалиция от неправителствени организации Counter Balance: challenging public investment banks, работещи за прозрачност и екологична справедливост при финансирането на Европейската Инвестиционна Банка в страните извън Европа. След международния си опит, Десислава отново става част от "За Земята" през 2013 година, към екип "Европейски обществени средства" и "Нулеви отпадъци", с желание за промяна към екологична справедливост на местно ниво.