Депозитната система в България

Бутилки, кенчета и кутии за еднократна употреба се използват за продажба на все по-голямо разнообразие от напитки като вода, безалкохолни напитки, сокове, енергийни напитки, мляко, алкохол и други. След краткосрочната им употреба те се превръщат в огромно количество боклук, който често срещаме в реки, дерета, крайпътни отбивки и къде ли още не. Вече повече от 40 години има дебат относно най-ефективния начин за събиране на тези контейнери, за да могат да бъдат рециклирани качествено. Въпреки че най-често се твърди, че решението за справяне с огромните количества отпадъци от контейнери за напитки са общинските програми за рециклиране, които ползват домакинствата, през последните години се наблюдава безпрецедентен интерес към инициативи за възвръщаем депозит, като някои държави приемат нови и разширени закони за депозити като допълнение към съществуващите им модели за събиране на отпадъци от домакинствата.

Накратко 

При депозитната система потребителите, които купуват даден продукт, плащат допълнителна сума (депозит), която ще им бъде възстановена при връщането на опаковката на продукта в пункта за събиране. Системата се основава на предлагане на икономически стимул за потребителите да връщат празните контейнери във всеки магазин, така че те да бъдат използвани повторно или рециклирани.

Научи повече

Подкрепи ни за въвеждане на депозитна система в България

Граждани

Avatar

Абонирай се за новини във връзка с депозитната система от За Земята и разпространявай инициативата ни

>> Абонирам се<< >> Абонирам се <<

Организации

Avatar

Включете се в списъка с организации, които подкрепят въвеждането на депозитна система, а ние ще ви държим в течение с развитието на кампанията.

>> Включи ме << >> Включи ме <<

Общини

Avatar

Включете се като подкрепяща организация и ние ще ви подкрепим в бъдещите действия за въвеждане на депозитна система и при вас.

>>Свържете се с нас << >> Свържете се с нас <<

Още по темата:

възвръщаем депозит
Депозитна системаReloop