Актрисата Илияна Лазарова: „Искам депозитна система – сега“

04 декември 2023 г.

С въздействащо видео и фотосесия (най-долу в публикацията) актрисата Илияна Лазарова и екологично сдружение „За Земята“ призовават за бързо въвеждане на национална депозитна система за бутилки и кенчета. 

Всеки българин може да поиска от политиците да се задействат като подкрепи кампанията на линка.

В депозитната система при покупка на бутилирана напитка потребителите плащат малка сума (депозит) за опаковката, която им се възстановява при връщане на амбалажа в магазин. 

Всеки от нас изхвърля (не разделя за рециклиране) по 113 пластмасови бутилки годишно. Депозитна система в България би намалила значително броят на изхвърлените пластмасови бутилки дневно, които към този момент са над три милиона – четиринадесет пъти повече от средния германец. Това е така, защото в Германия действа депозитна система, която включва и сериозен дял (25%) оборотни бутилки за многократно пълнене. Над 50 страни по цял свят имат такива системи, които осигуряват 80%-90% върнати и рециклирани опаковки. 

Така се слага край на безразборното изхвърляне на бутилки и кенове.

Тези материали, които иначе подлежат на рециклиране, са загубени за икономиката и струват немалко обществени средства за почистване, изгаряне и депониране. Българският потребител плаща в троен размер всяка нерециклирана пластмасова опаковка. От 2021г. насам над 44 милиона лева от държавния бюджет отиват за годишен данък към Европейския съюз въз основа на количество нерециклирани пластмасови опаковки.

Над десет години Министерството на околната среда и водите проучва въвеждането на депозитна система у нас, а през 2021 г. тя влезе в официалната програма на правителството. Въпреки че от 2012 г. до днес са направени три доклада по темата, последният от които е от май месец тази година, Министерството бави необходимите законови промени като поръчва пореден анализ.

Докато чакаме да дойде депозитната система и у нас, всеки ден губим 3 милиона пластмасови бутилки, които отиват за изгаряне, в сметища или в природата. На всеки километър край пътищата ни се изхвърлят по 140 пластмасови бутилки според преброяване на екологично сдружение „За Земята“

Според представителни извадки на общественото мнение над 85% от българите одобряват въвеждането на депозит и биха връщали бутилките в магазините.

Посланието на актрисата Илияна Лазарова и екологично сдружение „За Земята” е ясно: Време е за депозитна система и у нас. Хиляди вече подкрепиха призива за действие към политиците.

Всеки може да го направи на линка.