На 11 юни Министерството на околната среда и водите даде зелена светлина да започне строителството на отсечка без характеристики на магистрала като продължение на „Струма“ през Кресненския пролом. Това се случи без нова екологична оценка и с предварително изпълнение, тоест строителството може да започне веднага. Неправителствени организации ще обжалват в тридневния срок.  

„Министерството, заедно с Агенция „Пътна инфраструктура“, правят всичко възможно, за да се започне строителство на път през Кресненски пролом по настоящото трасе и съгласно екооценка (ОВОС) от 2017г. (т.нар. вариант Г10.5). Този проект носи рискове от произществия и не отговаря на изискванията за пътна безопасност. Трафикът в тази отсечка изисква построяване на пълноправна магистрала с проектна скорост 120 км/ч и оставяне на локален път. Вместо това, на цената на магистрала, ще се строи опасен път, смесица между първокалсен и второкласен такъв, без локално трасе,  с ограничение на проектната скорост до 80 км/ч, а по пътя в дефилето — и до 60 км/ч. Път, който трайно носи рискове за здравето и живота на хората в тясното дефиле и ще води до постоянни тапи за пътуващите по него“, казва Андрей Ковачев от Сдружение за дива природа „БАЛКАНИ“.

Противно на разпространената от Екоминистерството информация анализът показва, че решението на МОСВ означава път, който дори не е скоростен, а смесица от първокласен и второкласен. Това не е дългоочакваната магистрала през Кресненския пролом в посока София – Кулата, и т.нар. източен обход за обратната посока. Решението включва обходния път на Кресна през хълма Мело, по който ще минава целият трафик, заобикаляйки Кресна, както и участъка от пътния възел при Симитли до входа на Кресненския пролом — така се реализира вариантът, при който половината магистрала остава върху второкласния път през пролома. Никъде в проекта, одобрен от Екоминистерството, няма и дума за второ платно извън Кресненското дефиле.

Изводите от тези факти са, че одобреното инвестиционно предложение предопределя изграждане на дясното платно по сегашния път през пролома. Така се изключват и нова екологична оценка и оценка на всички смислени алтернативи за дясно платно извън пролома. 

Под благовидния предлог за строителството на необходимото източно трасе, въпреки изричната договорка с Европейската комисия и становищата на неправителствените организации по процедурата, с настоящото решение Агенция пътна инфраструктура и МОСВ легитимират незаконното строителство вътре в пролома на аварийните площадки, извършено още октомври 2022 г.. Това строителство доказано доведе до унищожаване на местообитания, установено с инспекция и протокол на РИОСВ – Благоевград.

 

Според Коалиция “Да спасим Кресненското дефиле”, становището на Европейската комисия и решението на Министерски съвет, всички промени в пролома следва да бъдат реализирани само след внимателна оценка на въздействието им върху миграцията, популациите, местообитанията и екологията на опазваните видове.

 

by