Изкопаемият газ беше дълго подценяван източник на парникови емисии. По последни данни, тъй като употребата на въглища намалява, той вече е отговорен за повече емисии на въглероден диоксид (CO2) в Европа, както и в България. Причината е изтичащия от газовите съоръжения и тръбопроводи метан. Метанът, значително подценяван досега парников газ, е почти 80 пъти по-вреден за глобалното затопляне от въглеродния диоксид за двадесетгодишен период от време. 

Първа помощ за климата: отстраняване на емисиите на метан

Отстраняването на емисиите на метан от газовия сектор е лесно, евтино и бързо за изпълнение. Вече разполагаме с достатъчно знания и технологии – липсват политическата воля и подкрепа, за да се случи това. Досега на Европейско ниво няма закон, който да регулира изтичането на метан. Газовите компании нито са задължени да следят, нито да докладват за изтичане на метан. Официалните статистики за изтичане на метан са далеч под реалните цифри. Амбициозни регулации и политики могат да намалят емисиите на метан в Европа с 70% до 2025 г. 

Нека не позволяваме това да се случи в България!

През последните четири месеца колегите от организацията Clean Air Task Force са заснели над 200 места само в три страни в Европа, където има масивно изтичане на метан. На страницата на организацията можете да разгледате многобройните снимки и видеа, документиращи изтичането на метан в Унгария, Италия и Германия. Имаме сериозни основания за предположение, че и от газовите съоръжения в България на много места също изтича метан.

Тези кадри можеха да са от планираното газифициране на Маришките ТЕЦ-ове

Кадри от известната забележителност Чункве Терре (Cinque Terre) в Италия – терминал за втечнен газ.

Кадри от газово съоръжение близо до селцето Алгуйо в южна Унгария

Подпишете петицията 

За да покаже невидимото лице на изкопаемия газ организацията Clean Air Task Force започна разследване на емисиите на метан от газови съоръжения в цяла Европа. Подкрепи ги и подпишете петицията към Европейската Комисия, Европарламента и Съюза на Европа и се застъпи за намаляване на емисиите на метан в Европа! Пояснителен текст на петицията на Български език ще намерите на страницата най-долу.

https://www.change.org/p/it-s-time-for-the-european-union-to-cut-methane-emissions

 

Очаквайте: 

С документацията на изтичащ метан в Румъния, Чехия и Австрия ще ви запознаем през лятото.

Истинска помощ за климата: Спиране на газови проекти и пълно излизане от газова зависимост до 2035 в България 

Намаляването на емисиите на метана са само една от многобройните стратегии за декарбонизация до 2050. За постигане на климатична неутралност до 2050 са нужни повече конкретни действия – едно от тях е пълното преустановяване на употребата на газ за индустриални и битови нужди най-късно до 2035.

В момента в България се и ще се прахосват ценни обществени финансови средства и капацитети за изграждане на скъпа, икономически нерентабилна, ненужна и вредна газова инфраструктура по Проекти от Общ Интерес (ПОИ) – интерконекторите с Гърция и Сърбия (IGB, IBS), Eastring, BRUA, както и за газифицирането на ТЕЦ-овете в Маришкия басейн. Общо тези проекти струват и ще струват на България над 3 милиарда лева, имайки предвид и разходите за поддръжка на газовите инсталации. 

По-нататъшното изграждане на газови съоръжения в България за покриване на собствени нужди и за снабдяване на други Европейски държави, е напълно контрапродуктивно имайки предвид: 

  • климатичните цели и задължения на България за намаляване на нетните въглеродни емисии с 55% до 2030 и постигане на въглеродна неутралност до 2050,
  • негативните последици от изкопаемия газ за климата, околната среда и здравето на хората
  • ниските и намаляващи нужди от изкопаем газ на национално ниво,
  • достатъчната към момента инфраструктура за покриване на тези нужди: България разполага с двойно повече капацитет, да покрие нуждите си от изкопаем газ за една година
  • поскъпване на газа в близко бъдеще заради покачващите се цени за въглеродните емисии; България ще се наложи да плаща още повече за изпускането на въглеродни емисии на територията си, което ще се отрази осезаемо на цените на изкопаемия газ
  • икономическата нерентабилност на газовите проекти и така наречения заключващ ефект на солидни инвестиции: веднъж изградени газовите проекти ни обвързват за десетилетия с ползване на изкопаем газ за индустриални и битови нужди; за да оправдаят високите инвестиции, газовите съоръжения ще трябва да работят далеч след 2060 г. – време в което емисиите отдавна трябва да са спрели, за да се постигнат климатичните цели на ЕС. Спирайки ги по-рано, това ще доведе до масивни загуби. Рискът от блокиране на милиарди обществени средства е очевиден.

 

Затова е нужно България да действа прозорливо, напредничаво и амбициозно.

В така наречената интелигентна мрежа (смарт грид), няма място за изкопаем газ. Няма време България да се превръща в така желания от някои български политици Балкански газов хъб, защото в най-близко бъдеще цяла Европа ще е по пътя към преустановяване на употребата на газ (както в момента отделни държави като Австрия, целяща пълна декарбонизация до 2040). Времето на газа като преходно гориво вече изтече, това потвърди самата международна енергийна агенция, до преди месец привърженик на изкопаемия газ като преходно гориво, в актуалния си доклад Net Zero“. 3 милиарда лева могат да се пренасочат още сега към проекти за енергийна ефективност и иновации в сферата на ВЕИ.

 

Научете повече:  

Актуални снимки, видеа и информация на страницата на Clean Air Task Force:

https://cutmethane.eu/

Статия на Ройтерс: https://www.reuters.com/business/environment/exclusive-gas-infrastructure-across-europe-leaking-planet-warming-methane-video-2021-06-24/ 

by