Уебинар: Такса 'смет' в Парма, 25 юни, 13ч

Отсрочката на задължителното формиране на такса битови отпадъци на база количество у нас дава ценно допълнително време за задълбочено изследване на работещите модели. С цел да подкрепи усилията на българските общини за подобряване на управлението на битовите отпадъци.  За Земята организира поредица от информационни уебинари, посветени на такса “битови отпадъци” в различни по размер и характер европейски общини.

Започваме с пример от Италия, който показва нагледно как се въвеждат справедлива такса „битови отпадъци“ и разделно събиране от врата на врата в 200-хиляден град само за 4 години.

Каним всички заинтересовани да се включат в уебинара. 

Какво да очаквате

  • Как подобрението на разделното събиране и промяната в таксата вървят ръка за ръка
  • От какви елементи се формира таксата
  • Как общината мотивира населението да спазва правилата
  • Възможност за въпроси към гост-лектора
  • Възможност за обмен и обсъждане на различните виждания на участниците в последната част на събитието

Как да се включите

Дата: 25 юни 2021 г. от 13:00 до 14:30 ч.
Място: онлайн платформа zoom
Линк: След предварителна регистрация тук ще получите имейл с информация за включване в уебинара.
Език: Ще има симултанен превод на български език.
Лектор: Габриеле Фоли, бивш зам.кмет на град Парма и един от главните действащи лица в трансформацията на местната система за управление на отпадъците.

Запис на изложението на лектора ще бъде достъпен след събитието. Въпросите и дискусията няма да се записват.

 

 

За лектора: Габриеле Фоли е бивш заместник-кмет по околна среда в Парма. Преди да бъде назначен в общината, той е активист за Нулеви отпадъци в региона. Като зам.-кмет Фоли въвежда разделно събиране от врата на врата и стартира схема за заплащане ‘плащаш колкото изхвърляш’. Той разказва за пътя, по който общината и местната общност е преминала по време на много конференции и семинари в цяла Европа (Мадрид, Жирона, Рим, Бари, Неапол, Касел, Брюксел, Флоренция и Париж), а сега, макар и виртуално, в България. 

За Парма: Парма е град в Северна Италия, в който живеят близо 200 000 души. Въвеждането на схема за Нулеви отпадъци, обхващаща цялото население, е най-мащабната промяна в Италия. За по-малко от 5 години разделното събиране нараства от 48% на 80%.

Можете да се запознаете предварително с историята на Парма по пътя към Нулеви отпадъци тук: https://www.zazemiata.org/resources/razkaz-za-parma/ 

Регистрирайте се тук https://forms.gle/BJBPUc6EjDzdADDw6

by