Пластмасата е навсякъде около нас: почти всички пакетирани храни, напитки и потребителски стоки на българския пазар се предлагат в пластмасови опаковки. Често те не се използват многократно, не се рециклират, нито се разграждат в естествени условия. Вече виждаме пластмасови отпадъци по плажовете, планинските пътеки, градските паркове, улиците и площадите, а също така в реките, язовирите и самото Черно море.

Пластмасата остава в околната среда в продължение на столетия, раздробявайки се на все по-малки частици, които са заплаха не само за живота в океаните, но също и за самите нас. Пластмасовите отпадъци увреждат въздуха, водите, почвите и човешкото здраве, тъй като повечето от тях не се рециклират, а пълнят вече преливащите сметища у нас или се изгарят в циментови заводи, непригодни тецове или нерегламентирано в печки, покрай пътища и дворове.

Остава 1 година за приемане на по-смели мерки! Застъпи се за тях сега!

От юли 2021 г. в България трябва да влезе в сила общоевропейската забрана на осем вида еднократни пластмасови изделия: клечки за уши, прибори за хранене (вилици, ножове, лъжици, пръчици за хранене), чинии, сламки, бъркалки за напитки, пръчки за балони, стиропорени (експандиран полистирен) съдове за храна и напитки и оксо-разградима пластмаса.[1] Но това е най-малкото, което сме длъжни да направим.

Повечето българи са готови да се откажат от използването на някои от най-замърсяващите пластмасови изделия като торбички, чашки, бутилки, тарелки и други според представително проучване на „За Земята“ от началото на 2020 г.

Във все повече германски и швейцарски градове ресторантите и кафенетата се отказват от еднократните пластмасови съдове и предлагат храната и напитките в съдове за многократна употреба, включително и за вкъщи – срещу възвръщаем депозит върху посудата. В Италия пластмасовите торби за пазаруване са забранени от години. Междувременно Франция забранява използването на пластмасови съдове за храна и напитки в училищните столове и детските кухни. Шотландия и Англия въвеждат възвръщаем депозит върху бутилките за напитки от разнообразни размери и материали. [2]

България също може да предприеме допълнителни действия, за да ограничи и други широко използвани пластмасови изделия с краткотраен живот: кутии за храна, чаши за кафе, включително и т.нар. „картонени“ чаши с вътрешен пластмасов слой, мокри кърпички и др.

Подкрепете петицията за ограничаване на еднократните пластмаси в България. Поискай от Министъра на околната среда и водите да насочи усилията си към внедряване на алтернативи за дълготрайно ползване и да предприеме решителни действия за ограничаване на замърсяването с пластмаси за еднократна употреба.

Бележки

[1] „оксо-разградими“ означава пластмасови материали, съдържащи добавки, които при окисляване водят до разпадане на пластмасовия материал на микрофрагменти или до химично разграждане.

[2] „възвръщаем депозит“ е допълнителна сума, която потребителите заплащат при покупката на даден продукт, и която могат да получат обратно, когато върнат опаковката или продукта в приемен пункт – обикновено във всеки магазин.