От началото на годината до момента, ЕС „За Земята” успя да организира цели две акции по почистване на високопланински територии. След чистенето в Природен парк „Странджа” през май, в последната седмица от август дойде ред и на Национален парк “Рила”. Над 70 доброволци прекараха 4 дни в района на хижа Мальовица и събраха 110 чувала с отпадъци. В събитието участваха хора от цялата страна, а имаше и международно участие от Белгия, Индонезия, Израел, Аржентина и Испания. Включиха се много деца и младежи, най-малките чистачи бяха на 2 години. Почистването е част от кампанията “ИзЧисти планини”.

Групи от доброволците се качиха и до едни от най-посещаваните заслони – Страшното езеро и Орловец (наричан и БАК), както и до върха. Въпреки голямата надморска височина и труднодостъпните терени, отпадъци не липсваха – както стари консерви, стъкло и текстил, така и нов боклук – предимно пластмаса.

Оказа се, че близо до хижа Мальовица от години съществува сметище, голяма част от което към днешна дата е заровено в пръст и растителност. Освен битови отпадъци отпреди десетилетия, там с години са изхвърляни килими, балатуми, възглавници, вериги от шейни, дори и радиатор и акумулатор. Сегашните хижари вече изнасят отпадъците си до депото в Самоков, но сметището трудно може да бъде изчистено изцяло.

Най-честият отпадък, откриван в храсти, скали и по поляни, бяха пластмасови бутилки от минерална вода и безалкохолни напитки. За тях има решение, което от „За Земята” настояваме да се въведе възможно най-скоро в България – депозитна система. В страни, в които вече има работеща система за връщане на пластмасови бутилки и кенчета срещу определена сума, се наблюдава рязко намаляване на такива отпадъци в природата.

Всички доброволци си носеха собствена посуда за храна, бутилки за вода и канчета  – това е и основното послание към туристите, които посещават планината, както и към хижарите – да не се използват чаши, чинии и прибори за еднократна употреба, които бързо стават отпадък. Нека бъдем отговорни планинари и да използваме съдове за многократна употреба.

Тази година в рамките на събитието се проведе дискусия за младежи между 15 и 29 години на тема „Нулеви отпадъци и отговорно планинарство“. То е част от Програма на Министерството на околната среда и водите: „Политики за младежта в сферата на околната среда“. Това е първото от няколко предвидени събития, които ще се организират от ЕС “За Земята” и Национален парк Рила.

За кампанията

Акцията „Боклукът в раницата“ започва през 1999 година. От тогава са събрани и премахнати от националните и природните паркове на България над 120 тона отпадъци. 

След толкова години, сега акцията става част от по-голяма и дългосрочна идея за намаляване на отпадъците чрез превенция. Кампанията “Из Чисти Планини” продължава да организира почиствания, но е насочена и към работа с институциите, свързани с планината – националните и природните паркове, общините, хижите, Българско туристическо дружество и различни неправителствени организации. Дългосрочната цел е не само да почистим замърсените терени и да отстраним нелегалните сметища, но и да възпитаме отговорно отношение към отпадъците и планината. Приканваме всеки турист да не използва пластмасова посуда за еднократна употреба в хижите, а да си носи собствени съдове и прибори, както и да прибира собствения и чуждия отпадък, за да пазим природата чиста.

Автори на снимките в галерията са:

Ясмина Иванова
Jean Francois Pauly
Жулиета Иванова
Кристиян Димитров
Данита Заричинова
Венелин Костадинов
Денислав Стойчев