На 13 юли започва едноседмична национална акция за почистване на труднодостъпни защитени територии, координирана от За Земята. Събитието е в ход вече петнадесета година и е част от ежегодна кампания, преминала през по-голямата част от националните паркове на България и високите им части.

Тази години усилията ще бъдат насочени към Централен Балкан в доста широкпериметър – от хижа Амбарица до хижа Соколна. Акцията се извършва съвместно с Дирекцията на Национален парк „Централен Балкан“ и е подкрепена от местни общински администрации, както и от кампанията на bTV – „Да изчистим България“.

За първа година почистването ще се случи в три паралелни лъча, които ще се съберат на хижа Тъжа. До момента има 160 регистрирани, които ще се разпределят между Лъч Север (х.Плевен – заслон Ботев – вр.Ботев), Лъч Амбарица (х. Амбарица) и Лъч Юг (х. Соколна – х.Тъжа). Работният план на участниците включва окончателното елиминиране на старите сметища на хижите Амбарица, Тъжа и Соколна, както и около военната база на връх Голям Кадемлия, подновяване на маркировката между хижа Соколна и Тъжа, както и преглед на основните туристически маршрути в района.

В рамките на последните 15 години  в резултат на кампанията бяха свалени над 73 тона отпадъци, предимно от трите национални парка (Рила, Пирин и Централен Балкан).

Почистването ни сблъсква с един от основните продукти на съвременното консуматорско общество, от което всички сме част. Единственото устойчиво и дългосрочно разрешение на проблема със замърсяването в планините е смаляването на потреблението.

Разпределение на лъчите по дни:

Лъч Север:

13 и 14 юли – х. Плевен

15 -17 юли засл. Ботев и връх Ботев 

Лъч Юг: 
13 – 16 юли – акция почистване на сметище в района на хижа Соколна
17 – х. Тъжа

Лъч Амбарица:

13 – 17 юли – акция почистване на сметище/а в района на хижа Амбарица

Общо трите лъча: 
18 юли – 20 юли: хижа Тъжа и връх Голям Кадемлия

***

За контакти:

Драгомира Раева (Лъч Север) 0885 91 36 36

Михаил Михов (Лъч Амбарица) 0889 62 04 33

Филка Сеулова (Лъч Юг) 0885 84 91 11

by