Научете повече за депозитната система

На 3 юни 2021 г. се проведе уебинар на тема „Депозитните системи в Европа: Опитът на Финландия и Литва” от 14 до 16 ч. Събитието беше част от поредицата „Депозитните системи в Европа” на тема системите за възвръщаем депозит за опаковки за напитки, първото от които се състоя в края на февруари.

По време на второто издание на 3 юни разгледахме по-задълбочено две вече утвърдени депозитни системи – тези във Финландия и Литва. Наши гости бяха Томи Вихавайнен и Саулиус Галадаускас. По време на уебинара участниците имаха възможност да зададат своите въпроси директно на лекторите и да участват в дискуция по темата.

Покани за събитието бяха изпратени на представители на бизнеси в сферата на производство, пакетиране, разпространение и продажба на храни и напитки, бизнес асоциации, организации за оползотворяване и рециклиране на отпадъци, общини, министерства, научни и образователни среди, медии и други заинтересовани страни.

Повече за лекторите:

Г-н Томи Вихавайнен е директор на оператора Palpa, който управлява депозитната система във Финландия. Организацията управлява системи за връщане на депозити за алуминиеви кутии, PET бутилки и стъклени бутилки, които могат да се рециклират. Годишният обем на възвръщаемост е 2 милиарда с общ процент на възвръщаемост 93%. Организацията Palpa има екип от 13 човека и имат стратегия да възлагат всички операции на външни изпълнители. Г-н Вихавайнен отговаря за услугите за производители и вносители на напитки, политиките в областта на ICT, комуникациите и човешките ресурси.

Г-н Саулиус Галадаускас има солиден опит в управляващия екип на Coca-Coca Baltic от 1996 г., а от 2004 г. е член на управляващия екип на BBH / Carlsberg Baltic. От 2009 г. до момента е президент на литовската асоциация на пивоварите и директор на публичното предприятие DESA (депозитна система за многократно зареждащи се стъклени бутилки). От въвеждането на депозитна система за опаковки в Литва през 2014 г. е председател на управителния съвет на литовския администратор. Г-н Галадаускасс е и вицепрезидент на Литовския национален олимпийски комитет и президент на Литовска спортна асоциация на майсторите.

Още за депозитната система във Финландия 

 • доброволнa за производителите – или регистриране на опаковките в системата, или заплащане на такса от 0,51 евроцента за опаковките извън системата.
 • задължително за всички търговци, предлагащи напитки е да приемат обратно депозитните опаковки и да възстановяват депозита в количества, съразмерни с обичайния им оборот.
 • системен оператор: Palpa, организация с нестопанска цел, основана от производителите на напитки и търговците на дребно, която възлага логистичните услуги на външни изпълнители, проверява опаковките за допустимост според критерии, съгласувани с рециклиращия бранш.
  1994 г. прието законодателство
  1996 г. започва събиране на метални кенове
  2008 г. започва събиране и на ПЕТ бутилки
  2011 г. започва събиране и на стъклени бутилки
 • видове опаковки: стъклени, пластмасови бутилки, метални кенове, независимо от вида напитки, с обем между 100 милилитра и 3 литра.
 • ниво на връщане: 96% от пуснатите на пазара депозитни опаковки годишно.

Още информация за финландската система:
Уебинар „Депозитните системи в Европа: Опитът на Финландия и Литва“, 2021  

Още за депозитната система в Литва

 • задължителна за производителите
 • задължително за търговците е да приемат обратно депозитни опаковки и да възстановяват депозита в количества, съразмерни с обичайния им оборот, освободени са малките магазини под 300 кв.м и бензиностанциите, но като правило те участват доброволно.
 • системен оператор: USAD, основан от производителите на напитки и търговците на дребно
  2004 г. закон за задължителна депозитна система за стъклените бутилки за
  многократно пълнене
  2006 г. системата за многократни стъклени бутилки започва да действа
  2014 г. прието законодателство за еднократни метални, стъклени, пластмасови
  опаковки от напитки
  2016 г. метални, стъклени, пластмасови опаковки от напитки
 • видове опаковки: стъклени, пластмасови бутилки, метални кенове от 100 милилитра до 3 литра
 • ниво на връщане: 90% от пуснатите на пазара депозитни опаковки годишно

Уебинар „Депозитните системи в Европа: Опитът на Финландия и Литва“ 

Можете да се запознаете и с презентациите на лекторите:

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

Loader Loading...
EAD Logo Taking too long?

Reload Reload document
| Open Open in new tab

Download

by